Bina Topraklama
Hayatımızda oldukça önemli bir yere sahip olan bina topraklama işlemleri, yapı alanlarında kullanılan ve elektrik ile çalışan cihazlar için gerçekleştirilmektedir. Akla gelebilecek olan her çeşit teknolojik cihazların çalışabilmesi amacı ile gerçekleştirilen topraklama işlemleri yalnızca bunun için değil, aynı zamanda da insanların hayatlarının daha güvenli olarak sürdürülmesi açısından da oldukça önemli olmaktadır. Kullanılacak olan elektrikli cihazlardan meydana gelebilecek olan kaçak elektrikler nedeni ile kişiler yaralanmakta ve hatta feci sonuçlar doğurarak ölüme sebebiyet verilebilmektedir. Bahsedilen nedenlerden dolayı yapılan topraklamalarda, meydana gelebilecek olan herhangi bir kaçak durumlarının da önüne geçilmektedir. İnsan hayatının yanı sıra kaçak durumlarında kullanılan cihazlarında hasar görmeleri engellenir ve uzun süreli kullanımlar elde edilmektedir.
Bina Topraklama Hizmetlerinin Çeşitleri
Temel olarak 3 farklı çeşitlere ayrılarak sunulmakta olan bina topraklama işlemleri, hem binaların daha güvenli olması hem de insanların daha sağlıklı alanlarda yaşamaları için zorunlu olarak gerçekleştirilmektedir. Söz konusu olan topraklama çeşitleri ise koruma topraklama, fonksiyon topraklama ve de işletme topraklama olarak bilinmektedir. Koruma topraklama çeşitleri genel olarak canlıların dokunma gerilimine karşı korunması amacı ile gerçekleştirilmektedir. Binalar için yapılan bir diğer topraklama olan fonksiyon topraklama ise meydana gelebilecek olan yıldırımlardan korunma amaçlıdır. İşletme topraklama çeşitleri ise elektrik akımının değerlerinin belirlenen düzeyde olmasını sağlamak amaçlı gerçekleştirilmektedir.
Zorunlu Hale Getirilen Bina Topraklama İşlemleri
Dünyada olduğu kadar ülkemizde de zorunlu hale getirilen bazı işlemler bulunmakta ve bunların başında bina topraklama işlemleri gelmektedir. Binaların rahat ve güvenli şekilde kullanılması ve elektronik cihazlardan insan ya da diğer canlılara geçebilecek olan akımların önlenmesi açısından gerekli olan topraklamalar, resmi makamlar tarafınca her yapı sahipleri için zorunlu olarak tutulmaktadır. Yeni inşa edilen tüm ev ya da farklı yapı alanları, temel atma sırasında topraklama işlemleri ile inşa edilme sürecine girmektedir. Elektrik tamiri hizmetlerini uzman personeller ile sağlayan firmamız, bahsi geçen topraklama seçeneklerine de yer vermektedir. Bu sayede en güvenli ve de doğru topraklamaların yapılması, aynı zamanda en uygun ücretler ile sizlere sunulması sağlanmaktadır.
Topraklama sayesinde bir tesiste hem cihazların sağlıklı şekilde çalışması sağlanırken, bununla birlikte insan sağlığı korunur. İyi bir topraklama hem de aşırı gerilimlerden korurken, tesis boyunca gerilim dengesini sağlar. Topraklama bir tesisin can ve mal güvenliğinin sağlanmasında temel unsurlardan biridir.Topraklama temel olarak işletme topraklaması, koruma topraklaması ve fonksiyon topraklaması olarak 3e ayrılır. Örneğin senedirımdan korunma topraklaması bir fonksiyon topraklamasıdır. Tesisin yıldırımdan korunma fonksiyonunu yerine getirir. Yasalara gore topraklama ölçümleri tertipli olarak yapılmalıdır.
Topraklama Ölçümü
TOPRAKLAMA DİRENÇ DEĞERLERİ
Dış yıldırımdan korunma sistemlerinin temel prensibi senedirım darbesini direk yakalayarak toprakta boşalım etmektir. IEC 62305 standardı kapsamında pasif soruşturma uçları ile yuvarlanan küre ve koruma açısı oluşturma yöntemlerine gore dizayn edilen dış yıldırımdan korunma sistemleri için toprak hattı ve direnç kıymeti çok önemlidir. Öncelikli olarak topraklama direnç değerinin sağlanması için toprak özgül direnç ölçümü yapılmalıdır ve bu ölçüm sonucunda topraklayıcı adet ve miktarları, kesitleri belirlenerek dış senedirımdan korunma topraklaması gerçekleştirilir. Direnç kıymeti olarak ilgili normlarda 10 ohm altı ideal görünmektedir,sadece süre içerisinde ki direnç yükselmesi göz önünde tutularak 5 ohm altına daha kolay ve yalın hale getirilmesi hedeflenmelidir. Korozyon riskine karşı korozyon bandı kullanımı bimetal ürünlerin kullanımı, antikorozif ürünlerin seçilmesi önemlidir.
Dış yıldırımdan korunma sistem topraklaması harici olarak eşpotansiyele kesinlikle alınmalıdır. Lokal eşpotansiyel baralar vesilesiyle sağlanacak eşpotansiyele alma işlemi direnç değişiklığı sonucu oluşacak darbe geçişlerini engelleyecektir. Bu aşamada spark gap sönümleyici parafudrların kullanımı önemlidir.
Sonuç olarak 10 ohm değerinin altı uygunluk göstermekle beraber mümkün olan en uygun direnç değeri dış senedirımdan korunma topraklamasında hedeflenmelidir.
Topraklama direnç değerleri
Topraklama direnç değerleri tertipli olarak takip edilmelidir.
TOPRAKLAMA DİRENCİNİ AZALTMAK İÇİN İPUÇLARI
Bağlantı kısımlarında oluşan korozyonları ortadan kaldırın. Gene bağlantı yerlerinde meydana gelen deformasyonları engellemeye çalışın.
Direnç düşürücü kimyasal kullanın
Daha büyük topraklama elektrotu kullanın